Luomupäivät 2021
Torstai 11.11.
Aamupäivän yhteisohjelma
Puheenjohtaja Janne Rauhansuu, Luomuliitto
9.30 Tervetulosanat
9.40 The future of organic farming in the EU, Eduardo Cuoco, director, IFOAM Organics Europe (esitys englanniksi)
10.30 Miten uusi CAP vaikuttaa luomualaan Suomessa? Susann Rännäri, toiminnanjohtaja, Luomuliitto
10.55 Politiikkamuutosten vaikutukset luomutilalla, Tommi Hasu, luomuviljelijä, LuomuMattinen
11.20 verryttelytauko
11.40 Miksi luomu edistää luonnon monimuotoisuutta? Johan Ekroos, agroekologian apulaisprofessori, Helsingin yliopisto
12.10–12.40 Kannattaako kyntö? Kokemuksia ja tutkimustietoa, Tuomas Mattila, viljelijä-tutkija
12.45 Lounas
Retket klo 14–17
Timo Haaviston tila, Peräseinäjoki
Tikan tila – Yhden tilan maito
Foodwest Oy – Raaka-aineesta tuotteeksi
Iltajuhla klo 18.30
Illalliskortti 50 €/hlö
Esiintyjänä kansanmusiikkiyhtye Bill Hota
Perjantai 12.11.
Rinnakkaisohjelmat klo 8.30–12.00
KESTÄVÄ JA KANNATTAVA LUOMUMAIDONTUOTANTO
AMMATTIKEITTIÖT: ONNISTUMISIA JA HAASTEITA – TAHTO JA ASENNE KUNTOON
8.30 Ruokinnan vaikutukset eläinterveyteen luomumaitotiloilla, Seija Perasto ja Essi Tarsia, ProAgria Etelä-Pohjanmaa
9.30 Säilörehun tuotantokustannukset eteläpohjalaisilla luomumaitotiloilla, Sari Vallinhovi, ProAgria Etelä-Pohjanmaa
10.00 Kahvitauko
10.30 Kustannusten hallinta luomumaitotiloilla Ruotsissa, Ann-Theres Persson, Växa, Ruotsi
11.00 Laidunnusteknologia apuna laidunnuksessa, Urpu Tanner-Koopmans, ProAgria Etelä-Pohjanmaa
11.30 Tilapuheenvuoro: Luomumaitotila muuttuvassa toimintaympäristössä, Maarit Noppa, luomumaidontuottaja
LUOMUVILJELIJÄN ILMASTORATKAISUT
8.30 Kokemuksia ja tuloksia Ilmastosoturit-hankkeesta, Arja Nykänen, SeAMK; Hannele Antila, ProAgria Etelä-Pohjanmaa
9.30 Luomutilan ratkaisuja maan kasvukunnon hoitoon, Pekka Paavola, luomuviljelijä
10.00 Kahvitauko
10.30 Mitkä asiat tekevät maatilasta ilmastoystävällisemmän? Elena Valkama, erikoistutkija, Luke (Englanninkielinen esitys käännetään suomeksi)
11.40–12.00 Mitkä tekijät pellossa korostuvat sään ääri-ilmiöiden myötä? Erkki Vihonen, luomukasvintuotannon asiantuntija, Luomuliitto/ProAgria Etelä-Pohjanmaa
LUOMUKASVISVILJELY JA MONIMUOTOISUUS
8.30 Avauspuheenvuoro, Sauli Jaakkola, Pyhäjärvi-instituutti
8.40 Kukkivilla kaistoilla monimuotoisuutta vihannespelloille, Pirjo Kivijärvi, tutkija, Luke
9.10 Luomuvihannesviljelyn menestystekijät Tanskassa, Richard de Visser, gartnerirådgivningen, Tanska
10.00 Kahvitauko
10.30 Tuholaisten uudet tarkkailu- ja vaihtoehtoiset torjuntamenetelmät, Anne Nissinen, erikoistutkija, Luke
11.00 Porkkanapeltojen mikrobiomi ja sen merkitys porkkanan varastokestävyyteen, Terhi Suojala-Ahlfors, erikoistutkija, Luke
11.15–12.00 Perunaruton kestävät ja ennakoivat torjuntamenetelmät, Marjo Hokka, johtaja ja Riina Lukkala, tutkija, Petla; Marika Rastas, tutkija, Luke
Lounas klo 12–13
Iltapäivän yhteisohjelma
Puheenjohtaja Sari Iivonen, johtaja, Luomuinstituutti
13.00 Luomuvalvonta entistä yhtenäisemmäksi, Marja Pulkkinen, ylitarkastaja, Ruokavirasto
13.25 Kohti luomulajiketestausta, Sanna Grönroos, kasvinjalostaja, Boreal
13.50 Luomumansikoiden myynti ja markkinointi Suutalan Mansikkatalossa, Pauli Suutala, luomuviljelijä, Suutalan Mansikkatalo
14.20 Yhteenveto ja keskustelua
14.40 Kahvit