Luomupäivät 2020
Tiistai 3.11. klo 9–12.30
Puheenjohtaja: Pauli Talvitie, Luomuliitto
Avauspuheenvuoro, Elsi Katainen, europarlamentaarikko (kesk.)
Making Small Farms Work, Richard Perkins, viljelijä ja kouluttaja (esitys englanniksi)
Luomu ja paikalliset tuotteet K-Citymarket Joensuu Pilkon valikoimissa, Juha Kupiainen, kauppias, K-Citymarket Joensuu Pilkko
Mehiläishoito, siemenviljely ja marjantuotanto luovat kannattavan kokonaisuuden, Jaana Nikkilä ja Tero Tolvanen, Sikiönmäen luomutila
Tilannekatsaus CAP-uudistukseen ja uuteen luomuasetukseen, Jaana Elo, asiantuntija ja Susann Rännäri, toiminnanjohtaja, Luomuliitto ry
Luomustrategian päivitys, Leena Seppä, maatalousylitarkastaja, maa- ja metsätalousministeriö
Kansainvälinen kauppa ja luomu, Thimjos Ninios, vientijohtaja, MTK ry
Vuoden Luomutuotteen, Vuoden Luomuyrityksen, luomukonkarin sekä Luomu SM -voittajien palkitseminen Keskiviikko 4.11.
Virtuaaliretkikohteet
Retket pohjoiskarjalaisiin yrityksiin toteutaan virtuaalisesti.
Koivikon kartano Oy – Tehokas luomumaidon tuotanto ja kierrätysravinteiden käyttö
Biokymppi Oy – Kierrätyslannoitteita ja biokaasun tuotantoa
Pohjois-Karjalan Siemen Oy – Luomusiemenviljely ja -pakkaamotoiminta
Sirolan tila – Jalostuslampola, lihan jatkojalostusta ja suoramyyntiä
Keskiviikko 4.11.
Rinnakkaisohjelmat klo 9–12.30
UUDISTAVA JA UUDISTUVA LUOMUTUOTANTO
Puheenjohtaja: Sari Iivonen, Luomuinstituutti
20 vuotta luomuviljelyä – miten se näkyy maaperässä ja ravinnehuuhtoumissa? Riitta Lemola, tutkija ja Kristiina Regina, tutkimusprofessori, Luke
Katse maaperän eliöiden monimuotoisuuteen, Krista Peltoniemi, erikoistutkija, Luke
OSMOn havaintoja – Mihin luomutilojen olisi syytä maan kasvukunnon hoidossa panostaa? Jukka Rajala, erikoissuunnittelija, HY Ruralia-instituutti
Agroekologista otetta kestorikkakasvien hallintaan, Jukka Salonen, erikoistutkija, Luke
Mitä uutta regeneratiivinen maatalous voisi tarjota luomutuotannolle? Heli Lehtinen, tohtorikoulutettava, HY Ruralia-instituutti
AMMATTIKEITTIÖT: ONNISTUMISIA JA HAASTEITA – TAHTO JA ASENNE KUNTOON
Puheenjohtaja: Jaana Elo, Luomuliitto
Elintarvikkeiden erikoistuotteet -hankinta, paikallisia luomutuotteita julkiselle sektorille, Kouvolan ruokapalveluiden hankinta-case, Anu Arolaakso, projektipäällikkö, Savon koulutuskuntayhtymä
Innovatiivisesti luomutuotteita julkisille ruokapalveluille. Mitä tarkoittaa innovatiivinen hankintakumppanuus? Sinikka Pussinen, palvelusuunnittelija, Polkka – Pohjois-Karjalan tukipalvelut Oy
Jalostajan näkökulma yhteistyöstä ammattikeittiöiden kanssa, Pasi Tamminen, toimitusjohtaja, Lihatukku Harri Tamminen Oy
Vinkkejä pk-yrityksille, miten luomutuotteet saadaan tukkuvalikoimaan, Etta Tuokkola, tuotepäällikkö, Kespro
Hevi-tuotteiden jatkojalostuksella merkittävä rooli ammattikeittiöiden luomun käytön lisäämisessä, Ulla Kojonkoski, Tuoreverkko Oy
Hilma ja koulujakelutuki – Kuka, mikä ja miksi? Anu Arolaakso, projektipäällikkö, Savon koulutuskuntayhtymä
LUOMUKOTIELÄINTUOTANTO
Puheenjohtaja Brita Suokas, Luomuliitto
Millaisia muutoksia EU:n uusi luomuasetus tuo luomukotieläintuotantoon? Merja Manninen, Ruokavirasto
Luomusikatalouden tilannekatsaus, Hannu Kämäräinen, viljelijä, Tapelin luomusika
Highland ja kyyttö -hankkeen teurastamoselvityksen tuloksista, Arja Korhonen, lehtori, Savonia amk
Kannattavan ja kestävän luomuemolehmätuotannon astinkivet, Maiju Pesonen, emolehmäasiantuntija, Satafood kehittämisyhdistys ry
Kiinteä konttiteurastamo ja luomulihatuotteiden markkinointi, Jari Paakkunainen, Rahtiteurastamo Bonus Carnis
LUOMUKERUU- JA PUUTARHATUOTANTO
Puheenjohtaja Pirjo Kivijärvi, Luke
Metsien uudet tuotteet – keruutuotteita luomulaatuisina markkinoille, Henri Vanhanen, erikoistutkija, Luke ja Juha Vornanen, projektipäällikkö, Metsäkeskus
Luomukeruutuotteiden viennin katsaus, Thimjos Ninios, vientijohtaja, MTK
Kuinka tuoda metsä ruokapöytään? Tuotteistamisideoita puutarhatuotteiden ja keruutuotteiden yhdistämiseen, Mirka Olin, restonomi, yrittäjä
Miten luomutuottaja pääsee mukaan luomukeruuvalvontaan? Marja Pulkkinen, maaseutuasiantuntija, Etelä-Savon ely-keskus
Monipuolinen tilakokonaisuus: Luomulampaita ja vihanneksia – riittääkö 24/7? , Petri Leinonen, Kukkolankosken luomu
Mansikan ja herukoiden viljelyn kannattavuuden ja pitkäaikaisen tuottavuuden avaintekijät Lähtelän luomutilalla, Paavo Karvinen