Luomuvihannesten viljelyssä ei ole useaan vuoteen tarvinnut käyttää luomusiemeniä, sillä niitä ei ole Ruokaviraston lisäysaineistorekisteriin kukaan tarjonnut. Miten tähän on tultu, ja mikä neuvoksi?
Vihannesten ja yrttien luomusiemeniä ei ole useampaan vuoteen ollut Suomessa tarjolla ammattiviljelyyn.
− Onhan se surkea juttu, eikä tilanne ole terve, sanoo Petri Leinonen, joka aiemmin toi maahan yrityksensä Elomestarin kautta ruotsalaisen Lindbloms Frön luomusiemeniä.
Marraskuussa 2019 tilanne muuttui, kun Lindbloms Frön toimitilat Etelä-Ruotsissa tuhopoltettiin. Leinosella ei oman yrityksen kiireiden ja siementoimittajan muutosten myötä ollut enää mahdollisuutta jatkaa maahantuontia.
Koska kukaan ei syksyn 2019 jälkeen ole ilmoittanut tarjoavansa luomusiemeniä Ruokaviraston lisäysaineistorekisteriin, ovat vihannesten ja yrttien siemenet olleet yleisen luvan piirissä siitä lähtien. Viljelyssä on siis saanut käyttää tavanomaisia siemeniä.
Maahantuojalle tarvetta
Kuluttajille saattaa tulla suurena yllätyksenä, ettei luomussa välttämättä käytetäkään luomusiemeniä. Myös luomulainsäädännön pyrkimys nimenomaan luomutuotettujen siementen, jopa siihen soveltuvien lajikkeiden käyttöön on ristiriidassa vallitsevan tilanteen kanssa.
Vihannesten ja yrttien viljelijät ovat silti osin käyttäneet luomusiemeniä, sillä suomalaisten suurten puutarha-alan siementoimittajien, kuten Puutarhaliike Helle Oy:n ja Viljelijän Avena Bernerin, kautta on joitakin lajikkeita voinut tilata.
Ulkomaisten yritysten verkkokaupoissa on voinut asioida, jos on kielitaitoa. Ammattikoon luomusiemenpakkauksia myyvät ainakin saksalainen Bingenheimer Saatgut, ranskalainen Graines Voltz ja itävaltalainen ReinSaat. Ruotsissa Lindbloms Frö on jatkanut toimintaansa uusin omistajin. Leinonen on käynyt heidän kanssaan keskusteluja, josko yrityksen verkkokaupasta tehtäisiin suomenkielinen versio.
− Ainakaan ensi viljelykaudelle en sitä uskalla luvata, Leinonen sanoo.
Hän näkee, että luomusiementen maahantuonnissa olisi mahdollisuus jollekulle yrittäjälle.
− Se voisi olla kannattavaa. On vaan oltava ajan tasalla, sillä kasveja, lajikkeita ja pakkauskokoja on paljon. Suomenkieliselle palvelulle ja neuvonnalle olisi tilausta.
Voisiko Suomessa tuottaa?
Puutarhuri Tuukka Häkkinen kasvattaa Naantalin saaristossa Siementarha-yrityksessään pienimuotoisesti luomusiemeniä. Tarkoituksena oli alun perin tuottaa etenkin vihannesten siemeniä, mutta Ruokaviraston tiukasta laintulkinnasta johtuvien suurten valvontamaksujen takia hän keskittyi koristekasvien ja yrttien siemeniin. Häkkisen mukaan hyvälaatuisten vihannesten siementen tuottaminen on Suomessa täysin mahdollista.
− Potentiaalia ja mahdollisuuksia ehdottomasti on, vaikka ilmasto rajoittaa ja tuo lisähaasteita.
Häkkisen mukaan täältä puuttuu kuitenkin siementuotannon perinne, eikä sen takia asiantuntemusta ole sen paremmin viljelijöillä kuin viranomaisillakaan. Se taas näkyy esimerkiksi siemenlaissa, jossa vihannesten siemenet on huomioitu heikosti.
Häkkisen mukaan kiinnostus omavaraisuuteen ja siementen tuottamiseen on lisääntynyt, mikä näkyy esimerkiksi hänen luennoillaan ja kursseillaan. Leinonen kertoo, että joistakin vihanneslajikkeista on olemassa edelleen runsaasti avopölytteisiä kantoja, joten jalostus- ja kehitystyölle olisi mahdollisuuksia.
− Toivottavasti myös vihannesten siementen tuottaminen lisääntyy Suomessa, mutta lähitulevaisuudessa se ei ole ratkaisu luomusiementen saatavuusongelmaan, Häkkinen sanoo.
Omaan käyttöön siemeniä voi kasvattaa vapaasti, ja osa pienviljelijöistä niin tekeekin.
Kommentti: Huteralla pohjalla ollaan
Jos jo käsitys siitä, mistä ruoka tulee, on alkanut hämärtyä, kuinka moni on koskaan edes ajatellut, mistä siemenet tulevat?
Jotta lautasella olisi porkkanaraastetta, on ensin oltava porkkanan siemeniä. Siemenet ovat viljelyn keskeisin tuotantopanos ja samalla merkittävä asia huoltovarmuuden ja omavaraisuuden kannalta.
Vihannesten siemenmarkkinat ovat hyvin keskittyneet. Euroopassa tuottajia, jalostajia ja kauppiaita ei kovin montaa enää ole. Suurin osa myytävistä siemenistä on lisäksi hybridilajikkeita, myös luomussa. Ongelmana on, että hybridijalostuksen myötä siemenet ja niiden geeniperimä siirtyvät yritysten omaisuudeksi. Lisäksi vanhaa ja perinteistä siemenainesta, jopa lajikkeita katoaa ja monimuotoisuus kapenee.
On aiheellista kysyä, kuinka kestävällä pohjalla luomuvihannesten siementen saatavuus ylipäätään on. Huoltovarmuuskeskuksen varastoissa niitä ei ole, eikä ajatus siitä, että rahalla saa, välttämättä aina toimi. Meidän olisi syytä ajatella siemeniä enemmän ja ryhtyä toimiin heikon tilanteen muuttamiseksi.
Teksti ja kuvat: Liisa Ahokas
Kirjoittaja on luomuviljelijä, joka kasvattaa tilallaan Ähtärissä muun muassa juurikasveja.
Artikkeli on julkaistu alunperin Luomulehden numerossa 6/2022.