Elo-Seppo-Katajainen-kuusi-3

Luomujoulukuusi ei synny tyhjästä

Luomujoulukuuset ovat joko viljeltyjä luomumaatalouden tuotteita tai peräisin luomusertifioidusta metsästä.

Joka joulu suomalaisiin koteihin hankitaan yli miljoona kuusta. Tämän päivän kuluttaja peräänkuuluttaa ympäristöystävällisyyttä, joten yhä useampi valitsee kotiin luomujoulukuusen tai kuusen luomusertifioidusta metsästä.

Metsien luomusertifiointi on monelle tuntematon asia, vaikka lähes kaikki Suomen metsät täyttäisivät kriteerit nykyisiä hoitokäytäntöjä muuttamatta. Metsien sertifiointi tarjoaa uusia kaupantekomahdollisuuksia esimerkiksi joulukuusimarkkinoille. Luomusertifiointi todistaa kuusen olevan luomusertifioidulta alueelta.

Helpoiten tämä käy, kun maanomistaja liittää omistamansa alueet alkutuotannon valvontajärjestelmään antamalla luomusitoumuksen omalle ELY-keskukselle. Metsän omistaja vastaa valvonnan kustannuksista ja saa sertifikaatin sekä sen myötä oikeuden kerätä ja myydä luomutuotteita sekä luovuttaa paikkatietoa ja keruulupia muille alueen hyödyntäjille.

Kuuset voivat olla myös viljeltyjä luomumaatalouden tuotteita. Tällöin kuuset istutetaan luomupeltoon. Taimet istutetaan selkeisiin riveihin, jotta kuusien leikkaaminen ja muotoilu on helpompaa. Puuston harvennus tehdään samalla kun kuuset kaadetaan. ELY-keskuksen luomuvalvonta tarkastaa alueella tehdyt toimenpiteet osana luomutilan muuta alkutuotantoa.

Luomusertifioituakin metsää saa hoitaa ja kaataa

Luomustatus ei rajoita puun käyttöä tai hakkuutapaa. Metsää saa hoitaa, harventaa ja hakata, mutta muutamat toimenpiteet ovat kiellettyjä.

Luomusertifioidussa metsässä tai viljellyllä luomukuusialueella ei saa tehdä kemiallista lannoitusta eikä kantokäsittelyä urealla. Harvennushakkuut kannattaa tehdä talvella, jolloin kantokäsittelyä ei tarvita. Kesäaikaiset hakkuutkaan eivät ole poissuljettuja, sillä juurikäävän torjuntaan on saatavilla biologinen valmiste, harmaaorvakkaliuos. Ravinne-epätasapainoa voidaan hoitaa tuhkalannoituksella. Heinä pitää torjua mekaanisesti, sillä kemiallinen torjunta ei ole luomussa sallittua. Päätehakkuun voi tehdä avohakkuuna ja maata muokata ennen taimien istuttamista.

Luomutaimia ei tällä hetkellä ole markkinoilla, vaan kaikki havupuiden taimet käsitellään kemiallisesti tukkimiehentäitä vastaan. Istutuksen jälkeen alueelle tulee kolmen vuoden siirtymävaihe, mutta se ei haittaa, sillä kuusien kasvuaika on ainakin kymmenen vuotta.

Pienet ja tuuheat puut käyvät kaupaksi
Liesniemen isännän Seppo Katajaisen oma suosikki on korkea ja tuuhea joulukuusi.

Seppo ja Susanna Katajainen kasvattavat luomukuusia Liesniemen tilalla Sauvossa. Tilan isäntä

mietti pitkään, miten hyödyntää 40 aarin peltoalue, joka ei maapohjaltaan ja runsaskivisenä oikein soveltunut viljelykäyttöön. Idea luomukuusien kasvatuksesta syntyi luomukurssilla, jossa kerrottiin keruualueiden sertifioimisesta. Alue oli helppo saada mukaan luomuun, kun kiellettyjä tuotantopanoksia ei ollut käytetty vuosikausiin eikä lähellä ole mitään saastelähteitä.

Kuuset myydään yleensä joulumarkkinoilla ja yhteistyössä paikallisen rautakaupan kanssa, mutta koronan myötä kuuset on myyty suoraan tilalta osana muuta suoramyyntiä. Tila järjestää myös kuusisafareita, joilla tarjotaan koko perheelle luontoelämys sekä oman kuusen hakuretki.

– Ennen asiakkaiden ihannekuusi oli suuri, yli kaksimetrinen ja leveä, mutta nykyisin toiveena on matalampi ja kapea mutta tuuhea puu, Seppo Katajainen kertoo.

Kauniit kuuset eivät synny itsestään, vaan niitä täytyy leikata 2–3 kertaa vuodessa. Ensimmäisen kerran ne leikataan keväällä ennen kasvukautta ja kerkkien tuloa, toisen kerran kesällä elokuussa ja kolmannen kerran heti joulun jälkeen.

– Kovalla pakkasella kuusia ei kannata leikata, jottei vahingoita jäistä oksan pintaa, Seppo Katajainen huomauttaa.

Kuusia ei voi leikata liian lähellä joulua, ettei puu ala sisälle tuotaessa vuotaa pihkaa. Kuusien kasvua ohjataan leikkaamalla siten, että niistä tulee riittävän tiheitä, ja samalla estetään puun leviäminen. Kuusia aloitetaan leikkaamaan joulupuun muotoon jo 0,5–1 metrin korkuisina, ja se onkin ehdottomasti työllistävin vaihe.

Kolme kuusta samasta rungosta
Kaadetusta kuusen tyngästä kasvaa ajan myötä uusia kuusen alkuja.

Kuusia ei tarvitse aina lähteä kasvattamaan uusista taimista. Jos kuusta ei kaadeta ihan alhaalta juuresta, vaan noin metrin korkeudesta, lähtee puu kasvattamaan uutta runkoa kaatokohdan tyvestä. Uutta joulukuusen alkua aletaan koulia leikkaamalla noin kolmen vuoden päästä. Toisinaan yhdestä kaadetusta tyngästä saadaan kaksikin uutta joulukuusta.

Luomukuusen kovimmat haastajat ovat tavanomaiset joulukuuset ja viljeltyjen kuusien tuonti Tanskasta sekä muut niin sanotut joulupuut. Liesniemen luomujoulukuuset maksavat puun koosta riippuen 35–60 euroa. Luomukuusien kanssa on haasteellista pärjätä halpoja hintoja vastaan, mutta onneksi löytyy kuluttajia, jotka ovat valmiit maksamaan ilman lannoitteita kasvatetuista puista.

– Luomukuusien kasvatus ei ole vaatinut isoja investointeja, mutta jonkinlainen kuusien sukituslaite täytyy hankkia, jotta asiakkaat saavat helpommin kuljetettua kuuset kotiin, Liesniemen isäntä pohtii.

Joulukuusen hoito-ohjeet

Sulata kuusi tarvittaessa viileässä ja ravista irtoneulaset pois ennen sisälle viemistä.

Katkaise kuusen tyvestä vähintään sentin mittainen siivu juuri ennen jalkaan laittoa.

Kaada kuusenjalkaan aluksi lämmintä vettä.

Voit myös sumuttaa neulaset vedellä.

Tarkista ja lisää vettä riittävän usein! Vesi ei saa loppua jalasta!

Teksti ja kuvat: Jaana Elo
Luomuliiton elintarvike- ja keruutuoteasiantuntija.