Rypsipelto-web

Mitä asioita tulee huomioida kevätrypsin viljelyssä luomussa?

Kevätrypsin viljely luomussa ei ole mikään itsestäänselvyys. Maan tulee olla hyvässä kasvukunnossa, ja ravinteita tulee löytyä riittävästi. Lohkon tulee olla myös sellainen, että sieltä on mahdollista korjata satoa myös myöhään syksyllä.

Read More

Murskevilja luomussa

Olen vuosien ajan tehnyt hyvällä menestyksellä luomueläinten rehuksi murskeviljaa umpeen muovitettuun laakasiiloon ja käyttänyt säilönnässä biologisia säilöntäaineita. Olen kuullut, että niitä ei enää jatkossa saisi käyttää? Voinko jatkaa nykyistä käytäntöä vai en?

Read More

Luomuviljan alhaiset hinnat harmittavat, mitä tuo tuleva kasvukausi?

Monella luomutilalla lähdetään tulevaan kasvukauteen epävarmoissa tunnelmissa; luomuviljojen ostohinnat ovat tulleet reilusti alas, eikä muutosta parempaan ole näkyvissä. Suurin pudotus on ollut kauran ja rukiin hinnoissa – siis juuri niissä viljoissa, joita moni suomalainen luomutila on tottunut tuottamaan.

Read More

Luomusitoumus ja -korvaus pienelle puutarhatilalle

Tilalla on 1,2 hehtaarin alueella luonnonmukaisesti viljeltyjä marjapensaita ja hedelmäpuita, joiden ympärillä kasvaa monivuotista nurmea ja monivuotisia yrttikasveja. Voiko tila hakea luomusitoumusta ja saada luomukorvauksen?

Read More

Mitä tarkoittavat luomumaitopurkissa mainitut pastörointi ja homogenointi, entä mitä on karrageeni?

Pastörointi on maidon kuumennuskäsittelyä, jolla tuhotaan maidosta mahdolliset tautia aiheuttavat bakteerit ja parannetaan tuotteen turvallisuutta.

Read More

Miten merkitsen kotimaisen luomulihan alkuperän ravintolaruuassa?

Kysymys on erittäin ajankohtainen näin maatilamatkailun kesäsesongin alussa.

Read More