Luomussa avokesannointi on sallittua, kun sille on olemassa perustelut. Ihan huvikseen ei kannata avokesantoa perustaa tai merkitä tukihakemukselle.Avokesannointi on silloin perusteltua, kun pellolla tehdään pitkäaikaisia toimenpiteitä, kuten ojituksen parantamista, saarekkeiden poistoa tai vastaavaa. Yleensä kyse on toiminnasta, joka täytyy tehdä hyvissä…
Mitä tarkoittavat pakuri, pakurikääpä ja ympätty pakuri?
Pakurikääpä on yleinen koivun lahottajasieni ja metsän tuholainen, joka lahottaa varttuneita lehtipuita ja aiheuttaa pakkashalkeamiin, oksanarpiin ja muihin vauriokohtiin mustia halkeilevia kasvaimia. Tällaiset puut eivät kelpaa metsäteollisuuden raaka-aineeksi, mutta ulkonevaa pakurikäävän aiheuttamaa kasvainta, eli pakuria, kerätään kosmetiikan, elintarvikkeiden sekä rohdosten raaka-aineeksi. Kerättävä pakuri…
Saako luomuvalvonnassa oleville eläimille käyttää kuivikkeena ylivuotista tavanomaista heinää?
Luomueläimille saa ostaa kuivikkeeksi tavanomaista olkea. Hankinta- ja käyttömäärät sekä hankinta-ajankohdat sekä se, mille eläimille kuivikkeita on käytetty, kirjataan tuotevirtakirjanpitoon. Tavanomaista olkea saa käyttää kuivikkeena vain eläinten makuualueilla, ja rehuksi se ei siis kelpaa. Ruokintapöydälle tavanomaista olkea ei saa jakaa.
Viesti luomusta oikein suoramyynnissäkin
Torilla ja suoramyynnissä pätevät samat säännöt kuin muussakin luomutuotteiden markkinoinnissa. Vain luomuvalvonnan kautta luomusertifioituja tuotteita saa markkinoida ja myydä luomutuotteina.
Mikä on virnakasvuston viherlannoitusvaikutus ja jälkikasvukyky niiton jälkeen?
Virnakasvustot niin rehu- kuin ruisvirnastakin ovat erinomaisia viherlannoituksen näkökulmasta. Ne keräävät paljon typpeä juuristoon ja tuottavat runsaan vihermassan, jossa on paljon ravinteita.
Minkälaisia muutoksia elintarvikelain uudistus tuo omavalvontaan?
Meneillään olevan elintarvikelain (MMM 1397/2019 ja MMMa 47/2020) kokonaisuudistuksen tavoitteena on keventää byrokratiaa, eli vähentää lainsäädännöstä toimijoille ja valvontaviranomaisille aiheutuvaa hallinnollista taakkaa ja parantaa toimintaedellytyksiä kuitenkaan vaarantamatta elintarviketurvallisuutta.