Näin mainoksen, jossa kerrottiin, että suurtalouskeittiöissä valmistetaan aterioita luomukalasta. Nettisivuilla kerrottiin, että kalat tulevat paikallisilta kalastajilta, ja kuvailtiin, että keväällä ja kesällä syödään muikkuja ja talvella herkutellaan matikoilla. Onko oikein nimetä järvikalat luomukaloiksi?
Kyse on luonnonkalasta, ei luomukalasta. Sana luomu on varattu luomuvalvonnan kautta sertifioiduille maataloustuotteille sekä kaloille, jotka on kasvatettu luonnonmukaisen tuotannon tuotantosääntöjen mukaan.
EU:n luomuasetuksen levien ja vesiviljelyeläinten tuotantosäännöissä kerrotaan, kuinka luomukalaa, -rapuja ja -äyriäisiä kasvetaan.
Euroopan parlamentin ja neuvoston asetuksessa (EU) 2018/848 vesiviljelyeläinten tuotantosäännöissä on seuraavanlaisia otsikoita: kasvatuspaikka, rehut ja ruokinta, terveydenhoito ja lääkintä, viljelyrakennelmat ja hoitokäytännöt sekä valaistus.
Komission täytäntöönpanoasetus (EU) 2020/464 puolestaan kertoo vähimmäisvaatimukset kasvatustiheydelle kalankasvattamoissa. Ne on määritelty esimerkiksi seuraaville kalalajeille: lohi, taimen, kirjolohi, nieriä, turska, meribassi, kultaotsasargi, kotkakala, piikkikampela, punarummuttaja, ankerias, sampi, karppi, ahven, hauki, merikissa ja siika.
Brita Suokas
Luomuasiantuntija
044 528 8722
brita.suokas@luomuliitto.fi