Suokas myyntikasvivaatimus

Myyntikasvivaatimus huomioon eläintilan viljelysuunnittelussa

Meillä on luomutila, jonka pellot ovat luomuvalvonnassa ja luomusitoumuksen piirissä, mutta eläintuotanto ei ole, joten meitä koskee myyntikasvivaatimus. Harkitsemme emolehmäkarjan ilmoittamista luomuvalvontaan. Silloin pääsisimme eroon sen miettimisestä, kuinka tuottaa vähintään 30 prosentilla luomualasta myyntikasveja. Eläinten luomuun siirtäminen ei kuitenkaan oikein kiinnosta, kun siitä seuraa monenmoista rajoitusta eläinten hankintoihin ja ostorehuvalikoimaan. Myyntikasvien viljely ei ole meille luontevaa, koska emolehmäkarja tarvitsee paljon laidunalaa ja nurmirehua. Kaipaamme vinkkejä, kuinka tällaisella tilalla voisi toteuttaa myyntikasvivaatimusta kätevästi.

Myyntikasvivelvoitelohkoilla viljeltyä satoa ei tarvitse myydä tilalta pois, sen saa käyttää tilan omien tavanomaisten eläinten ruokintaan. Tätä tietoa voi käyttää viljelysuunnittelun pohjana. 

Myyntikasveiksi hyväksyttävät viljelykasvit löytyvät luomukorvauksen kasviluettelosta. Myyntikasveja ovat yhtä viljaa tai yhtä valkuaiskasvia sisältävä kasvusto sekä yhtä viljaa ja yhtä valkuaiskasvia sisältävä seoskasvusto. Seoskasvusto on käytännössä jonkun rehuviljan ja herneen tai härkäpavun seos. 

Lisäksi ehtona on, että edellä mainitut kasvustot pitää kasvattaa siihen saakka, että siemenet ovat tuleentuneet. Kasvusto on tuleentunut, kun kasvien väri on muuttunut, ne eivät ole enää pelkästään vihreitä ja siemenet ovat kovettuneet. 

Lisäksi on huolehdittava rikkakasvien hallinnasta ja pyrittävä tuottamaan tuleentunut sato, joka on kauppakelpoinen. Jos pellossa kuitenkin kasvaa niin paljon haitallisia rikkakasveja, että kasvusto on paras lopettaa ennen tuleentumista rikkojen leviämisen estämiseksi, on mahdollista niittää sato maahan tai korjata sato paaliin tuleentumattomana. Mahdollista tukitarkastusta varten kannattaa ottaa kasvustosta valokuvia Vipu-mobiililla ennen niittoa tai sadonkorjuuta. 

Myyntikasviluettelossa on myös joukko öljykasveja. Kasvustosta voi korjata siemensadon tai tehdä sen säilörehuksi ennen tuleentumista, koska tuleentuneena korjaamisen vaatimus ei koske öljykasveja. Kaikki edellä mainitut kasvustot voivat olla myös perustettavan nurmen suojakasvustoja. Luomukorvausehdot eivät sitä estä, vaikka sellaisia väitteitä on esitetty. 

Puidun sadon voi varastoida murskeviljana tai koko kasvuston kokoviljasäilörehuna. Jos kaikkea satoa ei tarvita oman tilan eläimille ja sato halutaan myydä luomueläintiloille, tulee mahdollisen säilöntäaineen olla koostumukseltaan luomueläintuotannon ohjeiden mukainen. 

Brita Suokas
Luomuasiantuntija
+358 44 528 8722
brita.suokas@luomuliitto.fi

Erkki Vihonen
Kasvintuotannon asiantuntija
+358 40 936 0377 
erkki.vihonen@luomuliitto.fi

Pirkko Tuominen
Luomun erityisasiantuntija
Pro-Agria Itä-Suomi