Päivi Kapiainen-Heiskanen Janne Kaisa Rautakannel web

Kuorttisen luomukanala on Vuoden Luomuyritys

Virheellisen salmonellaepäilyn vuoksi otsikoihin noussut Kuorttisen luomukanala Lappeenrannasta on palkittu Vuoden Luomuyrityksenä 2024. Palkinnon myöntänyt Luomuliitto halusi nostaa yrityksen esille esimerkkinä sinnikkäästä ylisukupolvisesta luomuyrittäjyydestä.

Luomuliitto on myöntänyt Kuorttisen luomukanalalle Vuoden Luomuyritys -palkinnon. Palkinnonsaajan valitsi Luomuliiton hallitus, ja palkinto myönnettiin Luomupäivät-tapahtuman yhteydessä Seinäjoella 5.11.  

– Kuorttisen kanalan yrittäjät ovat toimineet Etelä-Karjalassa hyvänä ja kannustavana esikuvana alueen viljelijöille. Heidän työnsä osoittaa, että luomuviljely on toimiva ja tuottava viljelymenetelmä. He tekevät myös arvokasta tiedotustyötä kuluttajien suuntaan kertoessaan verkkosivuillaan ja somessa asiallisesti ja kiinnostavasti luomuviljelystä ja luomukanojen hoidosta, kertoo Luomuliiton puheenjohtaja Janne Rauhansuu valinnasta. 

Kuorttisen tilalla on kasvatettu kanoja pian sadan vuoden ajan, ja luomutuotantoon siirryttiin 1996. Vuodesta 2008 tilalla on ollut omissa käsissään koko tuotantoketju rehuviljasta poikastuotantoon, pakkaamoon, myyntiin ja markkinointiin.  

– Meillä ei ole pelätty tehdä toisin kuin muut. On ymmärretty, että pitää olla rohkea ja kokeilla. Kun kaikki on omissa käsissä, tässä on parhaalla mahdollisella tavalla itsensä herra, sanoo Kaisa Rautakannel

Tilalla vastuut jakautuvat perhekunnan ja palkattujen työntekijöiden kesken. Osakkaita ovat Kaisa Rautakannel ja hänen veljensä: Lassi Kuorttinen hoitaa tipuja, rehustusta, remontointia ja logistiikkaa. Aki Kuorttinen viljelee peltoja, hoitaa hakkeen lämmitykseen ja vastaa Lassin kanssa konekannasta. Palkkalistoilla on kaksi ulkopuolista työntekijää sekä Janne Rautakannel. Myös nuori polvi, kuin myös sisarusten äiti Satu-Annekin, on kuvioissa mukana. 

Salmonellaepäily pyöräytti maailman ympäri 

Toukokuussa 2024 tilan arki romahti, kun viranomaisviesti kertoi, että yhdessä kanaloista olisi salmonellaa. Vaikka tautilöydös osoittautui pian laboratorion virheeksi, ehdittiin kyseisen kanalan eläimet jo teurastaa, ja vaikutukset näkyvät tilan tuotannossa vielä vuosien päästä. Laboratoriovirheen vastuukysymyksiä selvitetään edelleen.  

– Koettelemuksia on ollut sodasta lamaan, tulipaloihin ja EU:n tuloon, mutta ikinä ei olla luovutettu, Kaisa Rautakannel kertoo. 

Samalla tilalla valmistaudutaan uuden luomuasetuksen asettamiin vaatimuksiin siipikarjatiloille mm. suunnittelemalla uuden poikaskasvattamon rakentamista. Viranomaisilta viljelijät toivovat rakentavaa vuoropuhelua ja selkeyttä säädösten tulkintaan. Esimerkiksi vaatimus poikasten ulkoilutuksesta vaikuttaa hankalalta Suomen oloihin. 

– Poikaset ovat alttiita vaaroille, kuten varislintujen hyökkäyksille ja sääolosuhteille, kun niillä ei ole vanhempia kanoja ja kukkoja varoittamassa. Toivottavasti tätä järkeistettäisiin vielä, Kaisa Rautakannel esittää.  

Kuorttisen luomukanalan väki tahtoo omistaa Vuoden Luomuyritys -tunnustuksen sisarusten isälle, luomukanaloiden vahvalle kehittäjälle, Juha Kuorttiselle, joka menehtyi viime vuoden joulukuussa.  

– Edellisten polvien tietotaito on valtava voimavara. Koemme, ettei ole varaa lannistua, kun vastaamme koko sukupolvien ketjulle, Rautakannel sanoo. 

Luomuliitto myöntää vuosittain Vuoden Luomuyritys -palkinnon innovatiiviselle, ekologiselle tai muuten innostavaa esimerkkiä näyttäneelle luomuyritykselle. 

Tutustu Kuorttisen luomukanalaan: