Etelä-Savo on palkittu Paras luomualue -sarjan voittajana 23.9.2024 EU:n luomupalkintokilpailussa Brysselissä. Voitto on ainutlaatuinen ja ensimmäinen suomalaisten toimijoiden saama tunnustus koko Euroopan laajuisessa kilpailussa. Lisäksi Vuoden Luomuyrityksenä 2023 palkittu Pelto Mattinen Oy:n viljelijä Tommi Hasu pääsi kolmen finalistin joukkoon paras miespuolinen luomuviljelijä -sarjassa.
Mikkeli ja Etelä-Savo on toiminut monella tapaa luomun edelläkävijänä ja kehittämisen veturina. Luomun kehittämisessä Etelä-Savossa keskeisenä asiana on ollut eri toimijoiden välinen yhteistyö.
– Ensimmäiset luomuviljelijät aloittivat jo 1970-luvun lopulla ja perustivat viljelijöiden ja kuluttajien yhteisen yhdistyksen viemään tuotantotapaa eteenpäin. Tuotantotavan tueksi on kehitetty 1980-luvulta lähtien neuvontaa ja koulutusta kuin myös kuluttajille suunnattua viestintää, kertoo Saimaan Luomu ry:n puheenjohtaja, luomuasiantuntija Brita Suokas.
Luomuviljelijöiden neuvonta ja koulutus alkoi jo 1983 ensin Joroisten kunnan ja myöhemmin nykyisen Etelä-Savon ProAgrian edeltäjän Mikkelin maaseutukeskuksen toimintana. 1990-luvulla Mikkelistä käsin koulutettiin luomuneuvojia koko Suomeen.
Etelä-Savossa on pitkät perinteet myös luomututkimuksessa. Maaseudun kehittämiskeskus Partala ry aloitti luomututkimuksen yhteistyössä Juvan ja lähikuntien pioneeriviljelijöiden kanssa 1985. Vuonna 2013 Luonnonvarakeskus ja Helsingin yliopisto perustivat valtakunnallisesti toimivan Luomuinstituutin Etelä-Savon maakunnan toimijoiden tuella.
Monipuolista alkutuotantoa ja elintarvikejalostusta
Luomutuotannon kehittäminen näkyy vahvasti Etelä-Savon alkutuotannossa. Joka kymmenes eteläsavolainen viljelijä on luomutuottaja. Luomupeltoa oli viime vuonna 12 400 hehtaaria, 18 % pelloista, kun koko Suomen keskiarvo on 14 %. Tiheimmillään luomupellon osuus on Juvalla: 40 %. Toinen keskittymä on Mikkelin Haukivuorella, jonne on muodostunut tiiviisti yhteistyössä toimivien luomuvihannesviljelijöiden verkosto. Luomukotieläintuotantoa on 30 % tiloista, pääasiassa lypsy- ja lihanautoja sekä lampaita. Kaikkiaan luomuvalvonnassa on 220 toimijaa.
EU:n luomukilpailun järjestävät Euroopan komissio, Euroopan talous- ja sosiaalikomitea, Euroopan alueiden komitea, maatalousalan etujärjestöjen eurooppalainen sateenvarjo-organisaatio COPA-COGECA ja luomutoimijoiden kattojärjestö IFOAM Organics Europe. Kilpailulla pyritään antamaan tunnustusta erinomaisesta työstä koko luomun arvoketjussa ja palkitsemaan EU:n parhaat ja innovatiivisimmat luomualan toimijat. Palkintoluokkia on seitsemän: luomuviljelijät (omat sarjansa miehille ja naisille), alue, kaupunki, bioalue, jatkojalostaja, jälleenmyyjä ja ruokapalvelu- tai ravintola. Palkintoja on jaettu vuodesta 2022 lähtien. Kilpailu on osa EU:n luonnonmukaisen tuotannon kehittämisen toimintasuunnitelmaa.