mansikka kasvaa pellolla

Miten pakastekuivatut mansikat valmistetaan?

Ostin todella makealle maistuvia kuivattuja luomumansikoita. Huomasin, että niissä oli maininta ”pakastekuivatut mansikat”. Mitä se tarkoittaa? Entä voisiko niitä valmistaa myös kotona? Myyntiaika oli myös yllättävän pitkä. Onkohan ne käsitelty jollain lisäaineella?


Pakastekuivaus eli lyofilisointi (kylmäkuivaus) on prosessi, jossa mansikat kuivataan tyhjiössä ja erittäin kylmissä lämpötiloissa (jopa -80 astetta). Menetelmässä tuoreiden mansikoiden vesi jäädytetään ja poistetaan marjoista tyhjiöjärjestelmällä alipaineessa muuttaen jää suoraan höyryksi. Marja ei pääse sulamaan välissä, ja siksi pakastekuivatut mansikat säilyttävät muodon, värin, aromin sekä maun ja ravintoarvon. Usein maku voi jopa voimistua. Koska marjoista on poistettu vettä, tekee pakastekuivaus mansikoista kevyitä, ilmavia ja rapeita; niiden keskimääräinen vesipitoisuus on alle kolme prosenttia.

Pakastekuivaus on vanha elintarvikkeiden prosessointimenetelmä, jota voidaan käyttää säilyvyysajan pidentämisessä helposti pilaantuvien elintarvikkeiden, kuten mansikoiden, mutta myös muiden marjojen ja vihannesten käsittelyssä. Pakastekuivaus mahdollistaa hyvin pitkän säilyvyyden, koska veden poistaminen raaka-aineesta estää bakteerien kasvun. Pakastekuivattujen tuotteiden säilyvyysaika voi olla jopa yli 10 vuotta varastointilämpötilasta ja itse tuotteesta riippuen. Käsittelyssä ei käytetä lisäaineita.

Pakastekuivatuissa tuotteissa myös ravintoarvot ovat paljon korkeammat kuin vastaavassa tuoreessa tuotteessa. Esimerkiksi pakastekuivatuissa mustikkajauheissa yksi ruokalusikallinen vastaa noin 1,5 desilitraa tuoreita marjoja, eli pienikin pussi on riittoisa. 

Valitettavasti pakastekuivattujen mansikoiden valmistus ei onnistu tavallisella kotipakastimella, jonka lämpötila riittää vain jäädyttämään marjat. Jäätyminen on hidasta ja rikkoo marjan solurakennetta. Markkinoilla on kuitenkin olemassa pieniä kotitalouksille sopivia laitteita useammaltakin toimittajalta. Kannattaa vertailla eri vaihtoehtoja ja energiatehokkuuksia huolella, sillä pakastekuivausprosessi vaatii paljon energiaa.

Pakastekuivattuja tuotteita voidaan pitää myös vastuullisena valintana, kun pitkä säilyvyys vähentää tehokkaasti ruokahävikkiä.

Jaana Elo
Elintarvikeasiantuntija
0409641518
jaana.elo@luomuliitto.fi