Luomuliitto on myöntänyt luomukonkarin arvonimen GTK:n pääjohtaja, metsänhoitaja Kimmo Tiilikaiselle sekä agrologi, luomuneuvoja Brita Suokkaalle. Arvonimen saajat julkistettiin valtakunnallisilla Luomupäivillä Mikkelissä 1.11.2023.
Luomuliitto myönsi luomukonkarin arvonimen Tiilikaiselle ja Suokkaalle tunnustuksena pitkäaikaisesta työstä luomualan eteen. Luomukonkarit ovat alansa tunnettuja asiantuntijoita ja työskennelleet pitkään luomuviljelyn ja luomun kehittämisen parissa. Arvonimen myöntämisestä päätti Luomuliiton hallitus.
Luomuliiton puheenjohtajuus ponnahduslauta politiikkaan
Geologian tutkimuskeskuksen pääjohtajana toimiva Kimmo Tiilikainen tunnetaan parhaiten keskustapuoleen kansanedustajana ja ministerinä. Työuransa Tiilikainen aloitti kuitenkin luomuviljelijänä Ruokolahdella, jossa hän asui ja viljeli puolisonsa kanssa varhaisvihanneksia. Aktiivinen järjestötoimija Tiilikainen valittiin Luomuliiton puheenjohtajaksi 1995. Nelivuotiskausi oli hänelle ensimmäinen valtakunnallinen luottamustehtävä ja kanava poliittiseen päätöksentekoon. Tiilikainen toimi päätoimisena viljelijänä vuoteen 2003 asti, jolloin hänet valittiin kansanedustajaksi.
– Luomu oli varsinainen keihäänkärki maatalouden kestävässä kehityksessä. Kaikki ne asiat ovat nyt enemmän tapetilla kuin koskaan, kuten esimerkiksi viljelykierto, biodiversiteetti ja ravinteiden hyödyntäminen, Tiilikainen huomauttaa.
Yli kolmekymmentä vuotta luomun asiantuntemusta
Tiilikaisen tavoin myös Brita Suokas toimi luomukentän järjestöaktiivina jo 1990-luvun alkupuolella Etelä-Savossa, joka tunnettiin suomalaisen luomuliikkeen keskuksena. Suokas on toiminut asiantuntijana erilaisissa luomun kehittämistehtävissä jo yli kolmekymmentä vuotta.
Suokas on ollut mukana määrittämässä sitä, miltä luomutuotanto Suomessa näyttää. Ennen EU:n yhteistä luomulainsäädäntöä Luomuliitto jäsenyhdistyksineen ylläpiti ja kehitti luomun tuotantosääntöjä ja valvontaa, ja Suokas oli mukana tuotantosääntötyöryhmässä. Luomuliiton asiantuntijan työssä Suokas vaikuttaa edelleenkin kaikkien luomutuottajien arkeen liittyvien säädösten valmisteluun sekä tekee tärkeää työtä säännösten kansantajuistamisessa. Luomutarkastusmatkoilla hän kohtaa nekin luomutuottajat, jotka eivät näy julkisuudessa eivätkä tule yhdistysten tilaisuuksiin.
– Media nostaa nyt esille lopettavia tiloja, mikä voi ruokkia negatiivista mielikuvaa. Fakta kuitenkin on, että luomutuotannon menetelmät toimivat, Suokas kertoo.
– Luomun vahvuus on ja pysyy siinä, että toimitaan luonnon prosessien ja tuotantoeläinten lajinmukaisten ominaisuuksien kanssa, ei niitä vastaan.