Luomupäivät 2021 linkki

Luomupäivät 2021

Torstai 11.11.

Aamupäivän yhteisohjelma

Puheenjohtaja Janne Rauhansuu, Luomuliitto

9.30 Tervetulosanat

9.40 The future of organic farming in the EU, Eduardo Cuoco, director, IFOAM Organics Europe (esitys englanniksi)

10.30 Miten uusi CAP vaikuttaa luomualaan Suomessa? Susann Rännäri, toiminnanjohtaja, Luomuliitto

10.55 Politiikkamuutosten vaikutukset luomutilalla, Tommi Hasu, luomuviljelijä, LuomuMattinen

11.20 verryttelytauko

11.40 Miksi luomu edistää luonnon monimuotoisuutta? Johan Ekroos, agroekologian apulaisprofessori, Helsingin yliopisto

12.10–12.40 Kannattaako kyntö? Kokemuksia ja tutkimustietoa, Tuomas Mattila, viljelijä-tutkija

12.45 Lounas

Retket klo 14–17

Timo Haaviston tila, Peräseinäjoki

Tikan tila – Yhden tilan maito

Foodwest Oy – Raaka-aineesta tuotteeksi

Iltajuhla klo 18.30

Hotelli Almassa

Illalliskortti 50 €/hlö

Esiintyjänä kansanmusiikkiyhtye Bill Hota

Perjantai 12.11.

Rinnakkaisohjelmat klo 8.30–12.00

KESTÄVÄ JA KANNATTAVA LUOMUMAIDONTUOTANTO

AMMATTIKEITTIÖT: ONNISTUMISIA JA HAASTEITA – TAHTO JA ASENNE KUNTOON

8.30 Ruokinnan vaikutukset eläinterveyteen luomumaitotiloilla, Seija Perasto ja Essi Tarsia, ProAgria Etelä-Pohjanmaa

9.30 Säilörehun tuotantokustannukset eteläpohjalaisilla luomumaitotiloilla, Sari Vallinhovi, ProAgria Etelä-Pohjanmaa

10.00 Kahvitauko

10.30 Kustannusten hallinta luomumaitotiloilla Ruotsissa, Ann-Theres Persson, Växa, Ruotsi

11.00 Laidunnusteknologia apuna laidunnuksessa, Urpu Tanner-Koopmans, ProAgria Etelä-Pohjanmaa

11.30 Tilapuheenvuoro: Luomumaitotila muuttuvassa toimintaympäristössä, Maarit Noppa, luomumaidontuottaja

LUOMUVILJELIJÄN ILMASTORATKAISUT

8.30 Kokemuksia ja tuloksia Ilmastosoturit-hankkeesta, Arja Nykänen, SeAMK; Hannele Antila, ProAgria Etelä-Pohjanmaa

9.30 Luomutilan ratkaisuja maan kasvukunnon hoitoon, Pekka Paavola, luomuviljelijä

10.00 Kahvitauko

10.30 Mitkä asiat tekevät maatilasta ilmastoystävällisemmän? Elena Valkama, erikoistutkija, Luke (Englanninkielinen esitys käännetään suomeksi)

11.40–12.00 Mitkä tekijät pellossa korostuvat sään ääri-ilmiöiden myötä? Erkki Vihonen, luomukasvintuotannon asiantuntija, Luomuliitto/ProAgria Etelä-Pohjanmaa

LUOMUKASVISVILJELY JA MONIMUOTOISUUS

8.30 Avauspuheenvuoro, Sauli Jaakkola, Pyhäjärvi-instituutti

8.40 Kukkivilla kaistoilla monimuotoisuutta vihannespelloille, Pirjo Kivijärvi, tutkija, Luke

9.10 Luomuvihannesviljelyn menestystekijät Tanskassa, Richard de Visser, gartnerirådgivningen, Tanska

10.00 Kahvitauko

10.30 Tuholaisten uudet tarkkailu- ja vaihtoehtoiset torjuntamenetelmät, Anne Nissinen, erikoistutkija, Luke

11.00 Porkkanapeltojen mikrobiomi ja sen merkitys porkkanan varastokestävyyteen, Terhi Suojala-Ahlfors, erikoistutkija, Luke

11.15–12.00 Perunaruton kestävät ja ennakoivat torjuntamenetelmät, Marjo Hokka, johtaja ja Riina Lukkala, tutkija, Petla; Marika Rastas, tutkija, Luke

Lounas klo 12–13

Iltapäivän yhteisohjelma

Puheenjohtaja Sari Iivonen, johtaja, Luomuinstituutti

13.00 Luomuvalvonta entistä yhtenäisemmäksi, Marja Pulkkinen, ylitarkastaja, Ruokavirasto

13.25 Kohti luomulajiketestausta, Sanna Grönroos, kasvinjalostaja, Boreal

13.50 Luomumansikoiden myynti ja markkinointi Suutalan Mansikkatalossa, Pauli Suutala, luomuviljelijä, Suutalan Mansikkatalo

14.20 Yhteenveto ja keskustelua

14.40 Kahvit

Luomuliiton syyskokous klo 15